9 juni De Papavers

De rode papavers begroette mij toen ik de Overtuin betrad om water te gaan geven. Wat een mooi gezicht samen met de hoge uitgebloeide witte sieruien.

In de kruidenbak weer rozemarijn geplant, die de winter niet had overleefd. De pompoenplantjes en de bakken weer volop water gegeven.

4 juni Beetje tuinieren

Er viel niet veel te doen. Grasmaaien was niet nodig. Enkele plantjes gepoot en gezaaid. De pompoenplantjes die tijdelijk in de moestuinbak was gezet in de bak naast de poort gepland. De pompoen mag weer over het hek gaan groeien.

3 juni Bunkerdag

De Scoutinggroep VWP heeft samen met Historisch Ypenburg de Tobruk voor publiek opengesteld tijdens Bunkerdag. De bunker is enkele dagen daarvoor schoongemaakt, hetgeen inhoud kiezelstenen verwijderen en de spinrag wegvegen. In een hoek lag een gesmolten lolly. De suikerlaag maken we een keer schoon als de bunker nat is.

We hebben 45 bezoekers gehad met daaronder veel kinderen. Het was een warme en gemoedelijke dag.

29 mei Netten om kruisbessen

Nog een maand en dan zouden de kruisbessen geplukt kunnen worden. Vorig jaar waren vogels ons al vroeg voor. Dat laten we dit jaar niet gebeuren. De laatste keer dat we netten hebben geplaatst was in 2019. Vier jaar later gaat het weer gebeuren. Voordat we de netten over de struiken kunnen spannen hebben we eerste de percelen rondom schoongemaakt. Met pvc buizen, netten en grondpennen zijn we aan de slag gegaan. We hadden gelukkig twee verschillende maten zodat zowel het langere linker perceel als het rechter korte perceel van een net konden voorzien. Met een ander net zijn ook de bessen tegen het hek met de achterburen beschermd.

Niet alleen is gewerkt aan de netten, ook zijn de grasvelden gemaaid en struiken bij kampvuurplaats gesnoeid. Voor de pompoenen is de bak naast de poort schoongemaakt en zijn de uit zaad opgekweekte pompoenplantjes voorlopig even in de moestuinbakken gezet.

strak gemaaid grasveld achter clubhuis

De paarse en witte uien bloeien nu volop, de klaprozen komen er aan. Het blijft een verrassing hoe ons bloemenveld er uit gaat zien. De gele bloemen op de voorgrond zouden Bolletjesraket moeten zijn, Rapistrum rugosum uit de mosterdfamilie.

21 mei 2023 Vergelijk met vroeger

De weelderige bloemenzee van de bloembollen die we eind 2022 en begin 2023 hebben gepoot staat in groot contrast met het beeld van eerdere jaren. Uit het archief zijn enkele foto’s gehaald om dat te laten zien.
De Overtuin is in 2014 aangelegd. Daarvoor was het ILSY-bosje een stukje ‘snippergroen’, waar ooit een consultatiebureau en daarvoor makelaars in een houten barak hebben gezeten. In september 2020 zijn de populieren gekapt en is de tuin opnieuw ingericht. De bloembollen en wilde bloemen zijn als laatste toegevoegd.

18 mei Hemelvaartsdag

Een rustige dag om bijzondere dingen te doen. De tuinberichten bijgewerkt en een ontwerp gemaakt voor een informatiebord voor de Overtuin. Het is blijkbaar nodig om duidelijk te maken wat we wel en wat we niet wensen in de Overtuin. We hebben geen Tuinregels op gesteld, maar een vriendelijk verzoek aan de bezoekers. Als het bord er is kijken we of het effect heeft op het gedrag van de bezoekers van de Overtuin op Ypenburg. 

14 mei Maaien en distels steken

Terwijl anderen gras gingen maaien ben ik de distels en smeerwortels uit het bloembollenveld gaan steken, voordat die planten te groot zijn geworden. 

van distels en smeerwortel geschoonde bloembollenveld 

Het speelveld was op zaterdag al gemaaid, maar de rest moest nog. 

Met de zitmaaier, de handmaaier en de zweefmaaier zijn we aan de slag gegaan. 

Het wandelpad maaien we bewust heel laag, zodat het schelpenpad zichtbaar blijft. We kunnen geen nieuwe schelpen krijgen om aan te vullen. Jammer dat dan schelpen verzameld zijn om die in een soort Trapje op de heuvel te leggen. Dat is niet wenselijk en onhandig voor het maaien. 

Schelpen uit het schelpenpad gehaald voor een ‘Trapje’

Bij de buren is in het vroege voorjaar een nieuwe bijentuin aangelegd. Langzaam aan komen de planten en struiken en het onkruid tot leven. Je kan mooi gluren naar de buren vanuit achterin de Overtuin. Je ziet gelijk goed het voormalige stationsgebouw van vliegveld Ypenburg.

13 mei Scouts in de tuin

Na de lancering op Ypenburg van de nieuwe website van het Bewonersplatform Likejewijk.nl nog even bij scouting langs gegaan. In de schaduw van de boom zaten de landscouts in gras van de Overtuin, een rustige plek voor instructie. Morgen kunnen we het droge gras maaien. 

12 mei Groene asperges

Daags na de herdenkingen op Ypenburg van de Slag om de Residentie op 10 mei 1940 was er tijd om de Overtuin te bezoeken. We werden bij aankomst begroet door het bloembollenveld met nieuwe kleuren. 

Helaas viel mijn oog ook op uit de grond getrokken bamboestokken die als afzetting dienden. Verder in de tuin kwam ik de losse, al of niet gebroken, bamboestokken tegen. Iemand kon weer de handen niet thuis houden. 

En erger nog waren de geknakte bloemenbollen en de afgebroken wilgentak van de wilgentunnel. Dit is puur natuurvandalisme. 

En dan zijn in de tuin heel bijzondere planten te zien. De groene asperges die aan het doorschieten zijn. De BSO noemt de Overtuin niet voor niks een ontdekkingstuin.

3 mei Warmtepijpleiding en waarom?

Op woensdagmiddag 3 mei hadden we een afspraak met Warmtelinq over de warmwaterpijpleiding dwarsover het speelveld achter het clubhuis.

Warmtepijpleiding met (roze) werkterrein eromheen.

Na het gesprek een rondje door de Overtuin. Tot mijn verbazing en ergernis trof ik weer vandalisme aan. Ik had zondagmiddag de tuin met een trots gevoel achtergelaten. 

Waarom, kan men de tuin niet gebruiken om er te verpozen en van de natuur te genieten? Waarom moeten steeds stokken uit de wilgentunnel en de tuin worden gebruikt om die stuk te slaan? Waarom loopt men dwars door de kruisbessen heen en beschadig daarbij een kruisbesstruik? Is er geen respect voor de natuur en het tuinonderhoud? Wie zijn die vandalen?