Gulden Klinker nominatie 27 nov.

Op maandag waren we uitgenodigd voor de feestelijke nominaties van de Gulden Klinker voor het jaar 2024. De bijeenkomst was in restaurant Gember aan de Stadhouderslaan te Den Haag. Petra Sevinga reikte de nominaties uit. Zij verving de wethouder die thuis zat met covid. Wij waren als enige in het het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg genomineerd. Petra bood ons de nominatie aan met een bijzonder woordje als oud-stadsdeeldirecteur van Leidschenveen-Ypenburg.

Na de uitreikingen van de genomineerde voor de Gulden Klinker 2024 werden de genomineerden voor de Platina Klinker naar voren geroepen. Er waren drie kandidaten voor de 1e, 2e en 3e Platina Klinker. De keuze was dit jaar moeilijk, zodat alle drie een Platina Klinker ter waarde van € 2.000 kregen uitgereikt.

De uitreikingen werden gevolgd door een quiz. De vragen waren aangereikt door de actieve Gulden Klinkers. Ook wij hadden een vraag ingediend. We moesten stemmen met geel en groene kaartjes.

Onze vraag was: Wat bevond zich in de jaren 1947-1955 op de plek van de Overtuin? Was dat een speeltuin? Waar (groen), nietwaar (geel). Het was waar.

Na de heropening van vliegveld Ypenburg in 1947 is een speeltuintje aangelegd voor kinderen van de bezoekers met schommels, glijbaan, luchtrek en 2 Eenmanstorpedo’s. De speeltuin is opgeheven in 1955 toen de vliegbasis werd aangelegd en het vliegveld niet meer voor publiek toegankelijk was om naar vliegtuigen te kijken.

De speeltuin is net zichtbaar achter de Luchtverkenners in 1950 bij de overdracht van een zweefvliegtuig.

Outdoorcooking met Scouting

Op zondag 19 nov. hebben we met de leiding van de scoutinggroep aan een workshop deelgenomen over outdoorcooking gegeven door Arriën Stegehuis van kampvuurkok.nl.

Verdeeld in groepjes is gewerkt aan meerdere gerechten. Aan het einde van de middag zijn we vanwege de regen toch maar binnen gegaan om de zelfgemaakte gerechten te nuttigen. Tot slot kregen we nog een demonstratie van ijs maken zonder vriezer.

Arriën heeft ons op een leuke en interessante wijze ingewijd in de vele mogelijkheden van outdoorcooking. Met eigen kruiden uit de Overtuin smaakte de gerechten voortreffelijk.

12 nov. grasmaaien tussen de buien door

Na al die regen weer een droge dag. Het gras moest nog een keer voor de winter gemaaid worden. Overtuin en grasvelden voor en rond het clubhuis gedaan, het speelveld was niet nodig.

Het regent en stormt

Op 5 november in de Overtuin gaan kijken welk effect het najaarsweer op de tuin heeft gehad. Takken van bomen uit buurmans tuin liggen achterin naast de composthoop. Verder geen schade of het moet de poort zijn die al scheef stond en nu schever staat.

22 oktober

Vorige week door regen niets kunnen doen. Vandaag aan het werk met composthoop omwerken en water afsluiten en stand opnemen. Het gras is te nat om te maaien, misschien volgend weekend anders later. Uit de moestuinbak zaad van radijs en zonnebloem verzameld. Paddestoelen in Overtuin en op het speelveld ontdekt. Op enkele plekken in Overtuin bolletjes gepoot voor een verrassing in het voorjaar.

8 oktober 2023

Vorige week het bollen- en wildebloemenveld grotendeels schoon gemaakt door uitgebloeide planten te verwijderen en naar composthoop gebracht. Vandaag met handmaaier in hoogste stand het veld gemaaid en maaisel verwijderd. Onze haas die vaak op heuvel een leger heeft vluchtte weg als we in de buurt kwamen en verdween uiteindelijk onder de heg naar elders. De slaapplaats hebben we maar niet gemaaid. Ondertussen zijn de grasvelden rond clubhuis en in de Overtuin gemaaid met zitmaaier nadat met handmaaier de randen en moeilijk bereikbare stukken zijn gemaaid. Weer even bij de buren gekeken naar de Bijentuin.

1 oktober 2023

Vandaag staat het schoonmaken van bloemenbollenveld op het programma. Met ons tweeën flink aan het werk geweest. Eerst nog geprobeerd met een zeis de wildgroei te maaien. Dat ging niet goed genoeg, toen maar met de hand de uitgebloeide planten verwijderen. Het veld op de smalle weegbree en lage begroeiing na aan het eind van de middag geschoond.

Naast de compostkraal ligt een enorme berg met groenafval om te composteren. De compost berg moet echter eerst worden omgespit en verplaatst voordat een nieuwe hoop kan worden gemaakt.

Vandaag foto’s gemaakt en opgestuurd voor de nominatie van de Gulden Klinker voor de Overtuin. De nominatie wordt op 27 november om 17.00 uur uitgereikt in restaurant Gember, Stadhouderslaan 43 Den Haag.

September 2023

Was augustus een natte maand, september begon na 1 sept met twee droge weken. Op zaterdag 9 september de grasvelden voor het clubhuis en in Overtuin gemaaid. Zondag 10 september is het Stationsgebouw voor Open Monumentendag opengesteld. Ook kunnen mensen de Tobruk bunker bezoeken. Die hebben we op zaterdag 9 september nog even schoongemaakt. Veel kiezelstenen en een kleverige uitgelopen lolly hebben we zo goed mogelijk verwijderd. In de Bijentuin bij de buren werd ook hard gewerkt.

10 september was een warme dag en Historische Ypenburg heeft bezoekers rondgeleid, buitenom en binnendoor naar het verkeerstorentje. Daar hadden de bezoekers een mooi uitzicht op de bloeiende bijentuin.

Een week later op vrijdag 15 september kwam de muzikale tour over Ypenburg langs de Overtuin. De mensen verzamelden voor het gebouw van de Scouting en BSO om in groepjes onderleiding van een gids langs plekken in de buurt te gaan waar muzikanten optraden. Henk Kronenberg mocht in de Overtuin de groepjes iets vertellen over de historie van Ypenburg, het Stationsgebouw en over de Overtuin. Wanneer de bezoekers de Overtuin doorliepen gingen in de wilgentunnel gekleurde lampjes branden. Na de Overtuin liepen de groepjes via het tuinhek over de terrassen van het Stationsgebouw langs de Bijentuin naar de muzikanten die voor de Nationale Luchtvaartschool (NLS) op een bankje zaten te spelen.

Zaterdag 16 september naar Daan in Utrecht om zijn kweepeerboom leeg te plukken. De twee kweeperen in de Overtuin droegen dit jaar geen vruchten, ondanks de weelderige bloesem in het voorjaar. Of het lag aan het koude weer, de afwezigheid van insecten of iets anders. We weten het niet. Van de kweeperen van Daan is een nieuwe voorraad kweeperen jam gemaakt. Bij de beheerder van de Overtuin zijn via overtuin@scoutingvwp.nl jams en chutneys verkrijgbaar.

Door de vele regen is moesten we precies uitkiezen op welke dagen we gras konden maaien. Op de droge vrijdag 22 september gras voor het clubhuis en in Overtuin kunnen maaien. Zondag 24 weer een reünie voor oud-leden van de Van Weerden Poelmangroep gehouden. Op het vliegveld is ondank forse wind nog gevlogen.

Veel activiteiten in september waardoor ook minder tijd voor tuinonderhoud.

Augustus 2023

In augustus viel de regen die ook in juli had moeten vallen. Konden we in juli niet veel doen, het gras groeide niet wegens de droogte, in augustus was het gras regelmatig te nat om te maaien. Op 3 september konden we eindelijk weer behoorlijk tuinier en grasmaaien.

Bij het hek aan de straat hadden we pompoenen in een bak gepoot en die groeide goed door regelmatig water geven. Wat was onze teleurstelling groot toen we ontdekten dat onze 4 pompoenen op een dag niet meer aan het hek hingen. Gewoon door iemand meegenomen.

Ik zie liever dat mensen de rode rivierkreeften uit de sloot meenemen. Een keer zag ik een meeuw een rode rivier kreeft probeerde beet te pakken bij het winkelcentrum Ypenburg.

Kus gehad van vrachtwagen of door de wind scheef gaan staan?

30 juli Wilde bloemen op bollenveld

De sier-uien zijn nu ook uitgebloeid. Ondertussen groeit de grijze of is het zwarte mosterd weelderig met enkele rode klaprozen. Begonnen de overtollige wilde bloemen te reduceren.

Zou de grijze mosterd en de klaprozen uit het wilde bloemenzaad voortkomen?